تصاویر ماهوارهای از نابودی یک اثر تاریخی در یزد
ایسنا/ سوارکاری یکی از فعالان میراث فرهنگی استان یزد ضمن ارائه تصاویر هوایی و ماهواره ای از منطقه مرزی شهرستان شاهدیه در مجاورت شهر تاریخی یزد، از وجود یک اثر تاریخی احتمالی که به دلیل بی احتیاطی متولیان امر در حال تخریب است، خبر داد. .
«امیرحسین سلطانی» که یکی از فعالان حفاظت از ابنیه و اماکن تاریخی استان یزد است در گفت وگو با ایسنا، اظهار کرد: بررسی سه تصویر ماهواره ای و هوایی از محیط اطراف شیخ محمد سلطان در زمان های مختلف نشان می دهد. وجود یک بنای مدور که در زمان می گذرد به دلیل بی احتیاطی متولیان امر و عامل انسانی ویران می شود.
وی با اشاره به تصاویر هوایی دهه 30 بیان کرد: این تصاویر وجود مقاطع بنایی مدور با چند نیم دایره کوچکتر متصل به دیوارها را نشان می دهد که احتمالاً برج دیده بانی بوده است.
“تصاویر مربوط به سالهای 1335 تا 1340/1345 – منبع: سازمان نقشه کشی”
این فعال میراث فرهنگی به تصاویری از این اثر پس از گذشت حدود چهار دهه توجه می کند و می گوید: در این تصاویر گوگل ارث شاهد ایجاد جاده ای در این سایت هستیم که تنها شاهد باقی مانده است. او از یک دایره است.
“نقاشی های مربوط به سال های 1380 تا 1382”
به گفته سلطانی، متأسفانه تداوم بی توجهی به اقدامات اکتشافی میراث فرهنگی و همانطور که عکس های سال های اخیر نشان می دهد با وجود تغییر مسیر ورودی شهر، شواهدی از این اثر ناشناخته در موارد ذکر شده دیده نمی شود. محل
“نقاشی از 1400 تا 1402”
وی خاطرنشان می کند: محل این سازه که احتمالا بخشی از آن همچنان در زیر زمین پنهان است، اکنون به محلی برای تردد و توقف کامیون ها و خودروهای سنگین تبدیل شده است.
این فعال میراث فرهنگی با اشاره به آثار تاریخی و ارزشمند متعددی که پس از سال ها در این منطقه و دیگر مناطق کویری استان یزد از زیر خاک بیرون کشیده شده است، به متولیان امر پیشنهاد می کند با انسداد اطراف این احتمالاً تاریخی اقدام کنند. ساختار، در حالی که از تجمع پوندهای اضافی در این ناحیه جلوگیری می کنید، این ناحیه را مطالعه و مطالعه کنید.
“تصاویر پارک خودروهای سنگین”
سلطانی با اشاره به وجود مقبره شیخ محمد سلطان در مجاورت این بنا، احتمال وجود بنای تاریخی و ارزشمند در این مکان را دور از انتظار نمی داند و می گوید: «شیخ محمد سلطان» فرزند «شیخ تقی الدین دادا» محمد. یکی از مشهورترین عرفای قرن هفتم و در آغاز قرن هشتم، یزد از مشاهیر مورد اعتماد مردم زمان خود بود. از این رو آرامگاه شیخ تقی الدین دادا، پدر شیخ محمد سلطان، واقع در محله «شیخداد» شهر یزد، زیارتگاه بسیاری از مردم و علاقه مندان به وی است.
وی ادامه می دهد: «سلطان محمد» علاوه بر این که از عبادات خاص حکومت آل مظفر بود و او را متولی موقوفات خود قرار می داد، همواره به مستضعفان و فقرا و نیازمندان رسیدگی می کرد و به او توجه می کرد. بزرگ و لایق بود و مورد اعتماد همسن و سالانش بود و متولی همه کمک های مردم بود.
با بیان اینکه شیخ محمد سلطان سرانجام در سال 750 میلادی به دیدار حق نائل رفت. وی پس از هجرت به دلیل بیماری و تشییع پیکر وی در منطقه مذکور در حوالی کنارگذر یزد، تصریح می کند: البته در تصاویر فوق نیز شاهد تغییرات زیادی در مقبره این امامزاده هستیم.
“تصاویری از مقبره شیخ محمد سلطان”
این فعال میراث فرهنگی استان در این خصوص اظهار داشت: اگرچه در عکس اول ساختار بقعه شکل اولیه خود را دارد و بخشی از آن در زیر ماسه های منطقه پنهان شده است، اما در عکس هوایی دوم شاهد اضافه شدن سازه هایی به ساختمان مقبره و زبانه اطراف آن.
وی می افزاید: متأسفانه عکس هوایی سوم اضافه شدن الحاقات بیشتر به ضریح و ایجاد ستون های بتنی در اطراف ضریح خشتی و دیوارهای بلند اطراف ضریح را نشان می دهد، به طوری که امروزه از نمای بیرونی ضریح قدیمی خبری نیست. ” ، و تنها چهار دیوار جدید دیده می شود و مقبره مانند پرنده ای در قفس بسته شده است.
به گفته سلطانی، با وجود پیگیری میراث فرهنگی، متأسفانه بنای مقبره در سطح ملی ثبت نشده است، اما جدای از آنچه که نتیجه مطالعه در منطقه خواهد بود، این مقبره تاریخی نباید در تضاد با اصل آن توسعه یابد. بنا می کند و به دلایل ارثی نقل مکان می کند.
انتهای پیام