ایسنا/ همدان کارخانه دولومیت نهاوند یکی از سه پروژه مهم صنعت نسوز کشور است که قرار بود با اجرای فازهای بعدی برای 300 نفر از جوانان این شهرستان شغل ایجاد کند که تنها پس از گذشت یک سال و پنج ماه تعطیل شد. افتتاح آن و 45 کارگر این کارخانه نیز به زندان افتادند. شغل خود را از دست دادند.
شهرستان نهاوند دارای معادن غنی دولومیت، سیلیس و سنگ آهک است که در این راستا کارخانه فرآوری دولومیت در این شهرستان با سرمایه گذاری شستا در ۱۴ خرداد ۱۳۰۱ ساخته شد. و فاز اول این کارخانه با حضور وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی افتتاح شد.
این کارخانه به عنوان یکی از سه پروژه مهم صنعت نسوز کشور، قرار بود ضمن تامین بخشی از نیاز دولومیت کلسینه شرکت فرآورده های نسوز ایران و امکان تامین محصولات تولیدی ملی و منطقه ای، سالانه 30 هزار تن محصول تولید کند. بازارها، از جمله همسایگان غربی عراق و ترکیه
به گفته مسئولان وقت، این واحد در فاز اول بیش از 40 شغل مستقیم و 150 فرصت شغلی غیرمستقیم ایجاد کرد و با راه اندازی فاز دوم این کارخانه، تعداد کارکنان و تولید این واحد چند برابر خواهد شد، اما هنوز یک سال و چند ماه از افتتاح این کارخانه نمی گذرد. در نوامبر 1402 م مدیرعامل این شرکت به دلیل دوری معدن از این کارخانه این کارخانه را تعطیل و حدود 45 کارگر را به بهانه عدم صرفه اقتصادی از کار اخراج کرد. کارخانه و اعلام کرد که قصد فروش آن را دارد. وجود دارد
در صورت احداث این کارخانه حدود هفت هکتار از زمین های دولتی شهرستان برای این کارخانه در نظر گرفته شد و معدن مجاور نیز در اختیار این کارخانه قرار گرفت. البته این تصمیم با مخالفت مسئولان شهرستان نهاوند به ویژه نماینده مردم این شهرستان در مجلس مواجه شد و نیشاری این تصمیم را خلاف قانون خواند و گفت که اجازه فروش این کارخانه را نمی دهد. اگرچه در این مدت کارخانه نیز به مزایده گذاشته شد که البته شکست خورد.
همچنین با اقدامات بعدی و تغییر مدیرعامل شرکت نسوزهای ایران در آبان ماه سال جاری، وعده بازگشت این کارخانه به چرخه تجاری از سوی نماینده نهاوند داده شد و به گفته وی، این کارخانه باید بازگردد. به چرخه تولید در آذرماه امسال که البته در جلسه ای که هفته گذشته در فرمانداری این شهرستان برگزار شد، مدیرعامل جدید این کارخانه این وعده را تمدید کرد و یک ماه اعلام کرد. دی ماه به عنوان زمان شروع مجدد کار این کارخانه و درخواست از مسئولین شهرستانی و استانی برای واگذاری معدن جدید و توزیع شرایطی را برای راه اندازی کارخانه فراهم کرد.
بدهی میلیاردی صنعت نسوز ایران و عدم سوددهی دو کارخانه دولومیت در کشور
مدیرعامل شرکت فرآورده های نسوز ایران در این نشست گفت: کارخانه دولومیت نهاوند در سال 1400 ساخته شد. با هزینه ای بالغ بر 200 میلیارد تومان و این واحد یکی از کارخانه های مجهز به سیستم اتوماسیون می باشد.
ایرانپور با بیان اینکه مدتی پس از آغاز بهره برداری از این کارخانه به دلیل برخی موانع و زیان هایی که شناسایی شد تصمیم به تعطیلی آن گرفته شد، ادامه داد: در ابتدا صنایع نسوز ایران برای ساخت این کارخانه وام گرفت و اکنون این وام. سود بالایی به همراه دارد و سربار این کارخانه باعث زیان دهی به این پروژه شد.
ایرانپور توضیح می دهد: یکی از دلایل سوددهی این واحد تولیدی فاصله کارخانه تا معدن است و حمل مواد معدن به کارخانه باعث زیان کارخانه شده است، البته دولومیت کلسینه شده فاقد هرگونه خسارت است. قیمت بالا
وی ادامه داد: صنعت نسوز ایران در این مدت دو پروژه را به اتمام رسانده است که هر دو به مرحله سود نرسیده و شرکت را حدود هزار میلیارد بدهکار کرده و در این شش ماه متحمل زیان شده ایم و سهامداران شرکت هستند. همچنین خواستار اینکه چرا شرکت وارد ضرر شده است.
معدن نزدیک کارخانه را به ما بدهید
مدیرعامل شرکت فرآورده های نسوز ایران گفت: در صورت امکان معدنی که نزدیک به کارخانه باشد در اختیار ما قرار می گیرد که البته هزینه اکتشاف در این معدن حدود دو میلیارد است، البته مشخص نیست که معدن دولومیت یا معدن آهک.
ایرانپور افزود: با توجه به همت و تمایل شهرستان برای راه اندازی این کارخانه از مسولین شهرستان تقاضای حمایت دارم و در صورت امکان ما را در امور مالی یاری نموده و از محل اعتبارات استانی برای ما تسهیلاتی در نظر گرفته شود.
وی با تاکید بر اینکه انتظار داریم طبق مذاکراتی که با نماینده نهاوند در مجلس داشتیم، حمایت های لازم برای مقابله با مشکل انفجار انجام شود، خاطرنشان کرد: 60 درصد سهام ما متعلق به صدر تگند است. دولومیت زیرمجموعه این واحد بوده و مجوز فروش این کارخانه نیز توسط شستا صادر شده است.
هادی احمدی معاون امور معادن اداره کل معادن استان همدان نیز در این جلسه خطاب به کارکنان این کارخانه گفت: امیدوار بودم امروز بگویید با جیب های پر پول آمدیم و خواهیم آمد. امروز کارخانه را راه اندازی کنید
احمدی با بیان اینکه چند خانواده امیدوارند مدیر عامل کارخانه عوض دوباره آزاد شود و این کارگران دوباره شروع به کار کنند، یادآور شد: استان خیلی به متولیان کارخانه اطمینان داد اما این کارخانه به تعهدات خود عمل نکرد.
هدف از افتتاح کارخانه دولومیت نهاوند ایجاد اشتغال بوده است
فرماندار نهاوند در این خصوص به خبرنگار ایسنا گفت: هدف از افتتاح کارخانه دولومیت در شهرستان نهاوند ایجاد اشتغال بوده و با احداث این کارخانه امیدی برای شهرستان ایجاد شد و قرار شد ایجاد شود. ایجاد شغل برای 300 نفر در شهر در مراحل زیر. ضرگام احمدوند گفت: همزمان که قرار بود این کارخانه افتتاح شود، مشکلات این کارخانه، معدن و… دیده می شد. و کار باید از همان ابتدا انجام می شد.
وی افزود: به هر حال این کارخانه با حضور وزیر راه اندازی شد و قرار بود تا حدودی زمینه اشتغال شهرستان را فراهم کند و سهمی در توسعه شهرستان داشته باشد و انتظار می رفت که فعالیت کارخانه ادامه پیدا کند، نه اینکه ما اکنون باید بگوییم که سودآور نیست و باید تعطیل شود.
احمدوند ادامه داد: چرا در ابتدا و قبل از شروع کار این موضوعات بررسی نشد و اکنون 45 نفر به طور ناگهانی بیکار شده اند. هدف ما فعال کردن بلوک است نه غیرفعال کردن آن.
وی درباره بحث حمایت های مالی در شهرستان که متولیان این واحد تولیدی به آن تاکید دارند، گفت: خرداد فصل بودجه و اعتبارات است و پس از آن تخصیص یا تامین این هزینه ها بسیار سخت است. در این فصل از سال و از ما نمی آید.
فرماندار نهاوند یادآور شد: هدف ما راه اندازی کارخانه است و در صورت نیاز جلسه ای با استاندار خواهیم داشت و در ستاد استان نیز برای تسهیل در آن مطرح خواهیم کرد چرا که قرار بود در ساخت دولومیت برای 300 نفر اشتغالزایی شود و در نهایت 45 نفر مردم بیکار می مانند
احمدوند افزود: همچنین در خصوص تامین معدن در حال پیگیری و تلاش هستیم و پیگیر دریافت تسهیلات برای این واحد تولیدی در استان و کشور هستیم و نماینده شهرستان در مجلس نیز تلاش زیادی کرده است. و از نظر تامین سایر نیازها بر عهده خود واحد می باشد. این تولیدی است که تلاش می کند.
فعال شدن کارخانه دولومیت نهاوند خواسته مردم است
نماینده مردم شهرستان نهاوند در شورای اسلامی نیز فعال شدن کارخانه و ممنوعیت خام فروشی دولومیت نهاوند را مطالبه مردم این منطقه عنوان کرد و گفت: با اقدامات زیر دولومیت نهاوند انجام شد. کارخانه به زودی به چرخه تولید باز می گردد.
علیرضا نیشاری در گفت وگو با خبرنگار ایسنا، با اشاره به اینکه با توجه به ادامه تعطیلی کارخانه دولومیت نهاوند اخیرا در صحن علنی مجلس به وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی تذکر دادم و گفت: کارخانه دولومیت نهاوند افتتاح شد، اما به گفته متولیان این واحد عجله برای افتتاح، به طوری که پروژه ناتمام ماند و هزینه های زیادی برای آنها داشت و کار در آنجا فقط ضرر و زیان داشت.
وی با بیان اینکه کارکنان این کارخانه استدلال می کردند که اگر کارگرانشان در خانه بمانند و دستمزدشان را پرداخت کنند ضرر کمتری نسبت به فعال کردن کارخانه دارد، تصریح کرد: البته این موضوع را قبول ندارم زیرا سوء مدیریت و بی کفایتی این کارخانه است. مدیرعامل این شرکت باعث کار شد. کار به جایی رسید که اخیراً به دلیل بی کفایتی اخراج شد و یک نفر جدید استخدام شد.
عضو کمیته ساخت و ساز مجلس افزود: مسئولان این کارخانه قصد فروش آن را داشتند و آن هم در حالی بود که سازمان منابع طبیعی زمین را به شرط ساخت و فعال شدن کارخانه به مدیرانش واگذار کرده بود اما در وضعیت فعلی آنها به دنبال فروش هستند. آنها یک واحد تولیدی بودند و گویا به جای راه اندازی واحد تولیدی و درآمدزایی برای این منطقه به دنبال کارآفرینی بودند.
بادام زمینی، تنها درآمد روستاهای اطراف کارخانه دولومیت
به گفته نیشاری؛ متاسفانه تاکنون تنها درآمد روستاهای اطراف این کارخانه گرده گل بوده و حتی یک ریال هم به این منطقه نیاورده و حساب های مالی آن خارج از شهر است در حالی که این کارخانه از مهر ماه 1402 تعطیل شده است. و کارگران ملزم به دریافت بیمه بیکاری هستند. آنها به بیراهه رفته اند و تا زمانی که مدیرعامل این کارخانه قول راه اندازی مجدد کارخانه را داده اما به وعده خود عمل نکرده است.
نماینده مردم نهاوند در شورای اسلامی با بیان اینکه پیگیری ها و جلسات متعددی برای راه اندازی مجدد کارخانه دولومیت برگزار شده و امیدواریم به زودی این کارخانه در نهاوند به چرخه فعالیت بازگردد، تصریح کرد: بنابراین بنابراین تاکنون دو جلسه با مدیرعامل جدید کارخانه داشته ایم که سازوکار جدیدی برای تداوم دولومیت نهاوند در نظر گرفته شده است و پیش بینی می شود به زودی با تهیه و تهیه خوراک اولیه به چرخه فعالیت بازگردد. .
نیشاری همچنین از راه اندازی فازهای توسعه در آینده نزدیک پس از عادی سازی روال کاری کارخانه و بازگشت به فعالیت خبر داد و افزود: هدف ما توسعه فرآوری دولومیت و جلوگیری از خام فروشی نفت، ایجاد اشتغال و بهره مندی مردم این منطقه از بخش مالی است. گردش مالی در نتیجه فعالیت به دنبال فعال شدن این واحد تولیدی است.
نماینده مردم نهاوند در مجلس گفت: تلاش می کنیم از تعطیلی این کارخانه یا فروش آن جلوگیری کنیم و قطعا از مدیرعامل جدید آن در اجرای طرح توسعه و فرآوری دولومیت حمایت خواهیم کرد.
به گزارش ایسنا، یکی از مهمترین مشکلات شهرستان نهاوند بیکاری است و این شهرستان بالاترین نرخ بیکاری را در استان همدان دارد و مسئولان این شهرستان بارها و در تریبون های مختلف به این مهم اشاره کرده اند.
با توجه به اینکه یکی از راهکارهای ایجاد اشتغال ایجاد کارخانجات و واحدهای تولیدی است، با در نظر گرفتن پتانسیل های شهرستان در زمینه معادن غنی دولومیت، راه اندازی مجدد این کارخانه می تواند گامی در جهت ایجاد اشتغال برای جوانان در منطقه باشد. شهرستان که نیازمند همت مسئولین شهرستان است.
انتهای پیام