فتیش به چه معنا است
اختلال فتیشیستی
اختلال فتیشیسم یک کشش جنسی قوی نسبت به اشیاء بی جان یا اعضای بدن است که به طور سنتی رفتار جنسی تلقی نمی شود، اگرچه این اختلال نیز دارای مقداری ناراحتی است و از نظر بالینی یک اختلال مهم است. طبق DSM-5، اختلال فتیشیستی وضعیتی است که در آن استفاده یا دلبستگی مداوم و مکرر به اشیاء بی جان (مانند لباس زیر یا کفش های پاشنه بلند) یا تمرکز بسیار خاص بر روی یک قسمت بدن (اغلب غیر تناسلی) وجود دارد. به عنوان مثال می توان در این قسمت پا را مثال زد که برای رسیدن به برانگیختگی جنسی استفاده می شود. از آنجایی که فتیش در بسیاری از افراد در حال رشد طبیعی رخ میدهد، تشخیص اختلال فتیشیسم تنها در صورتی انجام میشود که با ناراحتی شخصی یا اختلال در عملکرد اجتماعی، شغلی یا سایر زمینههای مهم در نتیجه فتیش همراه باشد، یا زمانی که این در هنگام جنسی رخ دهد. برانگیختگی غیرممکن است هیچ موضوع فتیشیسم وجود ندارد. افرادی که خود را مبتلا به فتیشیسم می دانستند اما یک اختلال بالینی مرتبط را گزارش نکردند، دارای اختلال فتیشیسم در نظر گرفته می شدند اما فتیشیسم ندارند. بیشتر مردم برخی از ویژگیهای فیزیکی غیر تناسلی را جذاب میدانند که نشان میدهد سطحی از فتیشیسم ویژگی طبیعی تمایلات جنسی انسان است.
اصطلاح “فتیشیسم” از کلمه پرتغالی feitico گرفته شده است که به معنای “شیفتگی وسواسی” است. تنها با استفاده از یک شی یا تمرکز بر بخشی از بدن می توان به رضایت جنسی دست یافت.
برای برخی، فقط تصویر شیء فتیش می تواند برانگیختگی ایجاد کند، اگرچه بسیاری از افراد دارای فتیش، شی واقعی را برای دستیابی به برانگیختگی ترجیح می دهند یا به آن نیاز دارند. فتیشیست معمولاً شیء فتیش را برای ارضای جنسی نگه میدارد، میمالد، میچشد یا بو میکند، یا از شریک زندگی میخواهد که در حین مقاربت با آن شی در تماس باشد.
فتیش های بی جان را می توان به دو نوع فتیش و فتیش رسانه ای طبقه بندی کرد. در قالب یک فتیش، شکل جسم مهم است، به عنوان مثال کفش های پاشنه بلند. در یک رسانه، مواد، مانند ابریشم یا چرم، مهم است. فتیشیست های اشیای بی جان اغلب شی مورد علاقه خود را جمع آوری می کنند.
اختلال فتیشیسم در مردان بسیار بیشتر از زنان است. در واقع، DSM-5 نشان می دهد که تقریباً منحصراً در مردان رخ می دهد.
در نسخههای قبلی DSM، اختلال فتیشیستی که حول اعضای غیر تناسلی بدن میچرخد بهعنوان خاصگرایی شناخته میشد. در نسخه اخیر، خاص گرایی به یک اختلال فتیشیستی تبدیل شده است.
علائم فتیشیسم
اعمال جنسی افراد مبتلا به اختلال فتیشیسم تقریباً منحصراً بر روی جسم یا قسمتی از بدن فتیش متمرکز است. در بسیاری از موارد، فرد مبتلا به اختلال فتیشیسم تنها زمانی که از یک فتیش استفاده میکند، میتواند از نظر جنسی برانگیخته شود و به ارگاسم برسد، اغلب به دلیل ناتوانی در برانگیختگی با استفاده از محرکهای “عادی” احساس شرم یا ناراحتی شدید میکند. در موارد دیگر، پاسخ جنسی ممکن است بدون فتیش رخ دهد، اما در سطح کاهش یافته، که ممکن است باعث شرم یا فشار در رابطه شود.
بزرگسالان فعال جنسی بدون اختلال فتیشیستی یا بزرگسالان دارای یک فتیش خاص که باعث ناراحتی آنها نمی شود ممکن است در زمان های مختلف توسط یک عضو یا شیء خاص بدن برانگیخته شوند و آن را بخشی از تعامل جنسی خود با شخص دیگری قرار دهند، اما به آن توجهی نمی کنند. این
معیارهای تشخیصی اختلال فتیشیستی که در DSM-5 ذکر شده است عبارتند از:
برای یک دوره حداقل شش ماهه، فرد دارای تخیلات، تمایلات یا رفتارهای مکرر، شدید و تحریککننده جنسی است که شامل اشیاء بیجان (مانند لباس زیر و کفش) میشود یا تمرکز ویژهای روی قسمتهای غیر تناسلی بدن دارد.
تخیلات، تمایلات جنسی یا رفتارها باعث ناراحتی یا اختلال قابل توجه در عملکرد اجتماعی، شغلی یا شخصی می شود.
اشیاء فتیش لباسی نیستند که در پانسمان متقابل استفاده می شود و برای تحریک لمسی اندام تناسلی، مانند ویبراتورها، در نظر گرفته نشده اند.
یک اختلال فتیشیستی می تواند در طول زندگی فرد متفاوت باشد.
رایج ترین انواع فتیش چیست؟
تحقیقات نشان می دهد که تقریباً هر چیزی می تواند موضوع یک فتیش شود. متداول ترین فتیش های بدن برای پا، دست، مو، چاقی، خالکوبی و سوراخ کردن است. رایج ترین اشیاء فتیش کفش، دستکش و لباس زیر (چرم، لباس ابریشمی، دامن، دستکش و پوشک پوشک) است.
چه زمانی یک فتیش ناسالم است؟
فتیش جنسی طبق تعریف ناسالم تلقی نمی شود، اما اگر باعث ناراحتی طولانی مدت و شدید در فرد شود، ممکن است یک اختلال فتیشیستی در نظر گرفته شود. یک اختلال فتیشیستی می تواند باعث شود فرد احساس کند که دیگر کنترلی بر زندگی خود ندارد. به عنوان مثال، اگر مردی در یک رابطه رفتار فتیشستی داشته باشد، این نمی تواند مشکلی ایجاد کند. اما اگر مردی آنقدر در فتیش خود غرق شده است که دیگر جذب شریک زندگی خود نمی شود و فقط می تواند توسط آیتم فتیش او روشن شود، این احتمالاً نشانه یک فتیش ناسالم است.
آیا افراد معمولاً چندین فتیش دارند؟
تحقیقات محدود نشان می دهد که مردم اغلب بیش از یک فتیش دارند. یک مطالعه کوچک نشان داد که از 48 نفر مبتلا به اختلال فتیشیسم، 17 نفر فقط یک فتیش، 9 نفر دو، 12 نفر سه، شش نفر چهار و بقیه تا 9 نفر داشتند.
مرگ طلسم :
فتیش پا که به عنوان اعتیاد به پا نیز شناخته می شود، یک علاقه آشکار جنسی به پاها است. این رایج ترین شکل فتیشیسم جنسی برای اشیاء یا اعضای بدن غیرجنسی است.
ویژگی های مربوط به فتیش پا
فتیشیسم پا به عنوان علاقه جنسی آشکار به پاها تعریف می شود. برای فتیش پا، نقاط جذاب ممکن است شامل شکل و اندازه پاها، پاها، انگشتان پا، جواهرات (مانند حلقه انگشتان پا، بانداژ و غیره)، روشهای درمانی مختلف (مانند ماساژ، شستن پاهای شریک زندگی یا کشیدن این موارد باشد. شامل ناخن های همسر، سبک لباس (پابرهنه، دمپایی، دمپایی، صندل، کفش پاشنه بلند هنگام پوشیدن جوراب به طوری که جوراب ها کاملا پاها را بپوشانند)، بوی پا یا حسی تعامل (مانند مالش پا، بو کردن، قلقلک دادن، لیسیدن، مالش ناحیه تناسلی و غیره)
از این فتیش می توان به فتیشیسم کفش و جوراب و بو و قلقلک اشاره کرد. زیگموند فروید نیز بستن پا را نوعی فتیشیسم می دانست، اگرچه این مورد بحث برانگیز است.
فتیش جنسی معمولا در چه سنی ایجاد می شود؟
فتیش ها معمولاً در دوران بلوغ یا حتی قبل از بلوغ برای فرد آشکار می شوند. فتیش های جنسی تقریباً منحصراً در مردان ایجاد می شوند.
شیوع اختلال فتیشیسم چقدر است؟
اگرچه تخمین ها نشان می دهد که 10 درصد از جمعیت ممکن است به نوعی از فتیش مبتلا باشند، به نظر می رسد که اختلال فتیشیستی نادر است و کمتر از 1 درصد از جمعیت برای این بیماری کمک روانپزشکی دریافت می کنند.
دلایل یک فتیش
پارافیلیاییهایی مانند اختلال فتیشیسم معمولاً در دوران بلوغ شروع میشوند، اما فتیشها میتوانند قبل از نوجوانی ایجاد شوند. هیچ علت قطعی برای اختلال فتیشیسم شناسایی نشده است.
برخی از نظریه ها شامل تجربیات دوران کودکی هستند. عوامل بیولوژیکی، مانند رشد غیر طبیعی مغز؛ و عوامل فرهنگی، همانطور که مطالعات درجات مختلفی از فتیشیسم را در فرهنگ هایی که با جنسیت متفاوت برخورد می کنند نشان می دهد.
آیا دلایل عصبی برای فتیشیسم وجود دارد؟
بینش عصبی در مورد علت فتیش پا از این واقعیت ناشی می شود که ناحیه ای در مغز که اطلاعات حسی پاها را پردازش می کند در مجاورت ناحیه ای است که اطلاعات حسی از اندام تناسلی را پردازش می کند. این ایده که توسط راماچاندران عصبشناس ارائه شده است، نشان میدهد که ممکن است یک “ارتباط عصبی” بین دو ناحیه از مغز وجود داشته باشد که باعث فتیشهای تناسلی میشود، آنها کمتر به فتیش تبدیل میشوند زیرا پاها رایجترین فتیشها هستند.
آیا فتیشیسم می تواند نتیجه تجربیات دوران کودکی باشد؟
برخی از نظریه پردازان بر این باورند که فتیشیسم از تجربیات اولیه کودکی ایجاد می شود که در آن یک شی با شکل خاصی از برانگیختگی یا رضایت جنسی مرتبط است. سایر نظریه پردازان یادگیری بر دوران کودکی و نوجوانی و بخش ها و شرایط مختلف آن مربوط به خودارضایی و بلوغ تمرکز دارند.
مدلهای یادگیری رفتاری نشان میدهند که کودکی که قربانی یا مشاهدهکننده رفتار جنسی نامناسب است، میتواند یاد بگیرد که تقلید کند یا بعداً به گونهای رفتار کند که برای این رفتار تقویت شود. مدلهای جبران خسارت نشان میدهند که این افراد ممکن است از تماس جنسی اجتماعی عادی محروم باشند و بنابراین به دنبال رضایت از راههایی هستند که از نظر اجتماعی قابل قبول نیست.
مروری بر روش های درمانی
فتیشیسم فانتزی رایج و در بسیاری از موارد بی ضرر است. طبق تعریف DSM، آنها را فقط در صورتی باید به عنوان یک اختلال در نظر گرفت که باعث ناراحتی یا اختلال در توانایی فرد برای عملکرد عادی در زندگی روزمره شوند.
اگرچه تعدادی از درمان های رفتاری و مبتنی بر دارو می توانند به کنترل علائم اختلال فتیشیسم کمک کنند، اما بیماران باید توجه داشته باشند که در گذشته محدودیت هایی برای میزان درمان و دارو یا ترکیبی از این دو وجود داشته است. این درمانها معمولاً علائمی را درمان میکنند – اضطراب، احساس گناه، مشکلات رابطه – که بر بیمار تأثیر میگذارد، اما بسیاری از افراد مبتلا به فتیش ممکن است تمایل طولانیمدت به موضوع فتیش خود را حفظ کنند. استفاده از نتیجه اولیه درمان های مختلف برای کمک به بیماران موثر است.
اختلال فتیشیسم شامل تمایل به نوسان در شدت و فراوانی تمایلات یا رفتارها و حتی احساسات فرد در طول زندگی است. در نتیجه درمان موثر معمولا طولانی مدت است. شواهد فزاینده نشان میدهد که ترکیب دارودرمانی با درمان شناختی-رفتاری ممکن است مؤثر باشد، اگرچه تحقیقات در مورد نتیجه این درمانها بینتیجه است. این به بیمار اجازه می دهد تا با حواس پرتی کمتری روی مشاوره تمرکز کند.
سطح میل جنسی به طور مداوم با رفتار افراد مبتلا به اختلال فتیشیسم مرتبط نیست و سطوح بالای تستوسترون در گردش مردان را مستعد ابتلا به پارافیلیا نمی کند. گفته میشود هورمونهایی مانند مدروکسی پروژسترون استات (Depo-Provera) و سیپروترون استات به کاهش سطح تستوسترون در گردش کمک میکنند، به طور بالقوه میل جنسی و پرخاشگری را کاهش میدهند و در مورد فرد مبتلا به اختلال فتیشیستی، به طور بالقوه منجر به کاهش سطح تستوسترون میشود. همچنین شامل دفعات نعوظ، تخیلات جنسی و شروع رفتار جنسی، از جمله خودارضایی و مقاربت است.
مدل های شناختی-رفتاری درمان می تواند در درمان افراد مبتلا به پارافیلیا موثر باشد. این شامل ایجاد حساسیت، شرطی سازی بد و بازگرداندن رفتار است. تکنیک های توانبخشی برای بازخورد فوری به بیمار وجود دارد که رفتار بیمار را تغییر می دهد. به عنوان مثال، یک فرد می تواند به یک دستگاه بیوفیدبک متصل به یک چراغ متصل شود، سپس تکنیک های خود تنظیمی را آموزش دهد که نور را در محدوده رنگ خاصی نگه می دارد. سپس این کار را در حالی که در معرض مواد محرک جنسی قرار می گیرند، تمرین می کنند. آموزش خودارضایی در این زمینه می تواند بر تمایز لذت خودارضایی و ارگاسم از رفتار انحرافی تمرکز کند.
آیا اختلال فتیشیسم با دارو قابل درمان است؟
دسته ای از داروها به نام آنتی آندروژن ها می توانند به طور موقت سطح تستوسترون را کاهش دهند و همراه با سایر اشکال درمان اختلال فتیشیسم استفاده می شوند. این دارو میل جنسی را در مردان کاهش می دهد و بنابراین ممکن است دفعات تصاویر ذهنی تحریک کننده جنسی را کاهش دهد. داروهای ضد افسردگی مانند فلوکستین (پروزاک) نیز می توانند میل جنسی را کاهش دهند، اما نشان داده نشده است که به طور موثری تخیلات جنسی را هدف قرار دهند. هورمون ها معمولاً همراه با درمان های رفتاری و شناختی استفاده می شوند.
آیا درمانی برای اختلال فتیشیسم وجود دارد؟
برخی از روشهای درمانی اختلال فتیشیستی شامل شرطیسازی و حساسسازی است. حساسیت پنهان شامل آرام کردن بیمار و تجسم صحنه های رفتار انحرافی و به دنبال آن تجسم یک رویداد منفی است.
روش دیگری که به عنوان شرطی سازی بد شناخته می شود، مشابه حساسیت پنهان است، اما با واقعی ساختن رویداد منفی تقویت می شود (به عنوان مثال، بوی بد در هوا توسط درمانگر ارسال می شود). در هر دو درمان، هدف این است که بیمار رفتار انحرافی را با رویداد منفی (یا یک رویداد تجسم شده یا یک رویداد جدید، به عنوان مثال، یک بو) مرتبط کند.