کسری 219 میلیون مترمکعبی ذخایر سدهای تهران
به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیمپاییز امسال که به هفته های پایانی خود رسیده است، از نظر بارندگی با 5 درصد کسری نسبت به میانگین بلندمدت، تقریبا مشابه سال گذشته است.
بارندگی های پاییزی در 21 استان نسبت به سال های عادی کاهش یافت. یکی از استان هایی که میزان بارندگی در آن نسبت به سال های عادی و آمار میانگین بلندمدت کاهش یافته است، استان تهران است.
کاهش ۷ درصدی بارندگی در تهران نسبت به میانگین بلندمدت آمار
میزان بارندگی در تهران از ابتدای سال آبی جاری (ابتدای مهر 1403) تا 19 آذرماه به 48.3 میلیمتر رسید که در مقایسه با میانگین بلندمدت آمار استان تهران در مقایسه با 52 میلیمتر باران در استان تهران 7 درصد کاهش را نشان میدهد.
تداوم خشکسالی های پی در پی در تهران و کاهش بارندگی های پاییزی باعث افت چشمگیر سطح ذخایر آبی سدهای پنج گانه تهران نسبت به یک سال عادی همزمان شده است.
بر اساس آخرین آمار رسمی از میزان ذخایر آب سدهای تهران (سیزدهم آذرماه)، میزان ذخایر پنج سد تامین آب شرب تهران 378 میلیون مترمکعب است که نسبت به ذخایر 299، 79 میلیون مترمکعب افزایش داشته است. میلیون متر مکعب در سیزدهم آذر 1402.
این در حالی است که در شرایط عادی آبی (میانگین بلندمدت) در پایان آذرماه، ذخایر دیواره سدهای تهران باید حداقل 597 میلیون مترمکعب باشد که در مقایسه با این رقم 219 میلیون مترمکعب کسری مخزن در سدها داریم. تهران.
* 68 درصد از ظرفیت مخزن سد کرج خالی است
سد امیرکبیر (سد کرج) به عنوان اولین سد چند منظوره ایران در سال 1340 به بهره برداری رسید. این سد که یکی از 5 سد اصلی تامین آب شرب استان تهران است، با 764 کیلومتر مربع مساحت و متوسط آبدهی سالانه 472 میلیون مترمکعب در استان تهران در 63 کیلومتری شمال غرب تهران قرار دارد. و 23 کیلومتری جاده کرج – چالوس. در شمال شهر کرج واقع شده است.
در حال حاضر 65 میلیون مترمکعب آب از مجموع 205 میلیون مترمکعب مخزن این سد با ورودی آب رودخانه های بالادست و برداشت آب برای مصارف حفاظت از محیط زیست، شرب و کشاورزی در پشت این سد ذخیره شده است. به عبارت دیگر در حال حاضر 32 درصد از ظرفیت سد کرج پر و 68 درصد از ظرفیت مخزن این سد خالی است.
این در حالی است که پارسال در همین روز 68 میلیون مترمکعب ذخیره آب در سد امیرکبیر داشتیم و مقایسه این رقم با ذخایر فعلی این سد نشان از کاهش 3 میلیون مترمکعبی ذخیره این سد نسبت به سال گذشته دارد.
* 73 درصد از ظرفیت مخزن سد لتیان خالی است
سد لتیان با حوضه آبریز 69800 کیلومتر مربع و متوسط آبدهی سالانه 350 میلیون مترمکعب در استان تهران و در فاصله 35 کیلومتری شمال شرق تهران بر روی رودخانه جاجرود واقع شده است. این سد که در سال 1346 به بهره برداری رسید; این سد یکی از 5 سد اصلی و مهم تامین آب شرب استان تهران است.
علیرغم بارندگی های سال جاری در بالادست این سد و همچنین برداشت هایی که از مخزن سد برای مصارف شرب و کشاورزی انجام شده است، از حجم کل 95 میلیون متر مکعب سد لتیان در حال حاضر حدود 26 میلیون متر مکعب آن پر آب است.
این در حالی است که پارسال در همین روز 16 میلیون متر مکعب ذخیره آب در سد لتیان داشتیم که مقایسه این رقم با ذخایر فعلی سد لتیان حاکی از افزایش 10 میلیون مترمکعبی ذخایر این سد در مقایسه با آن است. به سال گذشته
به عبارت دیگر 27 درصد از مخزن سد لتیان که یکی از سدهای مهم تامین آب شرب تهران است پر و 73 درصد آن خالی است.
* 97 درصد ظرفیت سد لار خالی است
سد لار در سال 1361 ساخته شد. در استان مازندران در 75 کیلومتری تهران و 100 کیلومتری شهر آمل. ذخایر آبی این سد که یکی از 5 سد اصلی تامین آب شرب استان تهران است، نسبت به سایر سدهای این استان در وضعیت بسیار نامطلوبی قرار دارد. بنابراین تنها 3 درصد از مخزن 960 میلیون مترمکعبی این سد ذخیره شده است.
در حال حاضر با وجود 24 میلیون مترمکعب ذخیره آب در سد لار در مقایسه با 15 میلیون مترمکعب ذخیره آب در روز مشابه سال گذشته، هرچند افزایش جزئی در ذخایر آبی این سد بیش از 97 درصد داشته ایم. مخزن این سد خالی است.
مخزن خالی این سد علاوه بر اثر کم بارندگی، ناشی از مشکل نشت آب از این سد است که قرار است سال ها پیش در پروژه ای به نام تصفیه سد لار حل شود.
* 86 درصد ظرفیت مخزن سد ماملو خالی است
سد ماملو که بر روی رودخانه جاجرود و در حدود 45 کیلومتری شرق تهران قرار دارد، یکی از 5 سد اصلی و مهم تامین آب شرب استان تهران است. حوضه آبریز این سد که در سال 1395 به بهره برداری رسیده است. 1750 کیلومتر مربع و متوسط آبدهی سالانه آن 283 میلیون و 800 هزار مترمکعب است.
در حال حاضر از کل حجم 250 میلیون مترمکعبی سد ماملو، حدود 34 میلیون مترمکعب آب در پشت این سد ذخیره شده است. در همین زمان پارسال میزان ذخایر آبی این سد 28 میلیون مترمکعب بود که مقایسه این رقم با میزان ذخیره فعلی سد ماملو نشان از وضعیت بهتری نسبت به سال گذشته دارد. به عبارتی 13.6 درصد از حجم سد ماملو پر آب است.
* 45 درصد ظرفیت سد طالقان خالی است
تامین آب کشاورزی دشت قزوین، تامین آب شرب شهرهای تهران و کرج، آبیاری مصنوعی دشت قزوین و کنترل طغیان فصلی رودخانه طالقان، احداث سد طالقان در 135 کیلومتری شمال غرب تهران. ، در سال 1360 شروع به کار کرد و این سد در سال 1364 به بهره برداری رسید. .
سد طالقان یکی از 5 سد اصلی و مهم تامین آب شرب استان تهران محسوب می شود. در حال حاضر 229 میلیون مترمکعب آب در مخزن 420 میلیون مترمکعبی این سد ذخیره شده است. یعنی 55 درصد از مخزن سد طالقان پر است.
از 229 میلیون مترمکعب آب ذخیره شده در پشت این سد، 100 میلیون مترمکعب آن حجم مرده سد محسوب می شود و قابل برداشت نیست و تنها 129 متر مکعب از آب ذخیره شده در سد طالقان قابل برداشت است.
ذخیره سد طالقان در همین روز پارسال 172 میلیون مترمکعب بود که این رقم را با ذخایر فعلی مقایسه می کنیم که 57 میلیون مترمکعب افزایش نشان می دهد.
بررسی دقیق آمار مخزن سد تهران نشان می دهد که وضعیت سدهای تهران نه در سامانه غربی و نه در سامانه شرقی مطلوب نیست، در مجموع شاهد کسری 219 میلیون مترمکعبی آب در مخازن سدهای تهران نسبت به شرایط عادی هستیم.
انتهای پیام/