دانشمندان میخواهند با ردیابی حرکت حیوانات از فضا، بلایای طبیعی را پیشبینی کنند
یک تیم بین المللی از دانشمندان سیستم جدیدی برای پیش بینی بلایای طبیعی ایجاد کرده اند. در این سیستم به حیوانات مختلف مانند بز، سگ و سایر حیوانات وحشی برچسبی می چسبانند تا حرکات آنها از فضا قابل ردیابی باشد.
بر اساس این گزارش نگهباندانشمندان برای پیش بینی زمین لرزه ها، فوران های آتشفشانی و دیگر پدیده های طبیعی به رویکردی عجیب روی آورده اند. آنها می خواهند در پروژه شرکت کنندایکاروس» (ICARUS) برای نظارت بر حرکات هزاران سگ، بز و سایر حیوانات اهلی و وحشی از فضا. حرکات دقیق این حیوانات توسط چندین ماهواره ویژه که در سال های آینده به فضا پرتاب خواهند شد، رصد می شود.
پیش بینی بلایای طبیعی با ردیابی حیوانات
به گفته محققان، هدف از این سیستم جدید تنها بررسی واکنش حیوانات به رویدادهای طبیعی آینده نیست، بلکه نگاهی دقیق تر به مهاجرت، شیوع بیماری ها در بین حیوانات و تأثیر بحران آب و هوا بر آنها است.
مارتین ویکلسکی از موسسه ماکس پلانک برای رفتار حیوانات در آلمان و رئیس پروژه ایکاروس می گوید:
در نهایت، ما امیدواریم که ناوگانی متشکل از شش ماهواره را به فضا پرتاب کنیم و یک شبکه نظارتی جهانی ایجاد کنیم که نه تنها جزئیاتی در مورد حرکات حیات وحش و سلامت حیوانات در سراسر جهان ارائه میکند، بلکه نشان میدهد که چگونه موجودات زنده به پدیدههای طبیعی مانند زلزله واکنش نشان میدهند. واکنش نشان می دهند. “
ویکلسکی میگوید، آزمایشهای اولیه در سیسیل در دامنههای کوه اتنا نشان داد که رفتار بز در پیشبینی فورانهای بزرگ آتشفشانی بسیار خوب است. حسگرها نشان میدهند که حیوانات قبل از فوران عصبی میشوند و از رفتن به مراتع بالاتر جایی که معمولاً از آن لذت میبرند اجتناب میکنند. او میگوید: «آنها از قبل میدانند چه چیزی در راه است. ما هنوز نمی دانیم که آنها چگونه این کار را انجام می دهند، اما می دانند.
به طور مشابه، محققان سگها، گوسفندان و سایر حیوانات اهلی را در کوههای آبروزو در خارج از رم مشاهده کردند و دریافتند که از هر هشت زمینلرزه بزرگ، هفت مورد را در این منطقه پیشبینی کردند.
البته ماجرای رفتارهای عجیب حیوانات قبل از وقوع زلزله یا فوران آتشفشان چیز جدیدی نیست. توسیدید، مورخ یونانی نیز می گوید که موش ها، سگ ها، مارها و راسوها درست قبل از زلزله سال 373 شهر هلیس را ترک کردند. قبل از میلاد به همین ترتیب، زلزله هایچن در سال 1975 در چین این اتفاق پس از ترک لانه مارها و موش ها رخ داد.
یکی دیگر از کاربردهای این پروژه بررسی شیوع بیماری های همه گیر در حیوانات است. برای مثال، با چسباندن برچسبهای مجهز به شتابسنجهای کوچک 30 گرمی به یک گراز وحشی، محققان دریافتند که اگر گراز به تب خوکی آفریقایی (ویروس بسیار مسری) مبتلا شود، بیماری میتواند به راحتی به سایر گرازهای وحشی و خوکهای اهلی سرایت کند.